We hebben geprobeert al iets op te zoeken over de stops in het ND-filter, maar eerlijk gezegd begrepen we er niet veel van, kunt u het uitleggen?
Haha, oké stel dat je een landschap fotografeert en de lichtmeting geeft aan dat je een sluitertijd van 1/60e seconde nodig hebt voor een juiste belichting. Maar je wilt juist het effect van een lange lsuitertijd in je foto. Dan is het genoemde B+W 106 ND-filter je redding. Schroef dit filter op je lens en je kunt de sluitertijd van 1/60e met zes stops verminderen. Snap je?
een foto die normaal gesproken met 1/60e seconde gemaakt wordt heeft nu ineens 1 seconde nodig. Dus heel basis bekeken is een Nd-filter een accesoire die het licht met een bepaalde verminderd.
Wat is het beste systeem om te gebruiken voor het ND filter?
Er zijn eigenlijk twee systemen binnen de nd-filters. het schroefilter en het filterhoudersysteem. Het schroeffilter is 1 formaat en past dus ook alleen op 1 bepaald soort lens. Het filterhoudersysteem daarintegen, schroef je op je lens en daar kan je ook andere filters in zetten. Ik zelf vind het filterhoudersysteem handiger en goedkoper. Al worden de schroeffilters nu het meeste verkocht.
Zijn er nog andere filters voor lange sluitertijden?
Nee, nou het kan wel. Je hebt ook het GND-filter, het "Gradueel Neutral Density" filter is eigenlijk niet echt een filter voor lange sluitertijd fotografie. Toch word het er vaak bij gebruikt en kan het wel een toevoeging zijn. Het is een filter met een verloop erin. Het bovenste deel is donkerder dan het onderste deel. Zo is de kans groter een landschap mooi op de foto te zetten zonder overbelichtting.
Tijdens het fotograferen waren wij tot de conclusie gekomen dat manueel fotograferen met lange sluitertijd beter gaat, hebben wij het juist?
Ja inderdaad, hoewel het technisch mogelijk is om de camera de lichtmeting te laten doen, is mijn ervaring dat die lichtmeting vaak te donker uitvalt. Hoe en waarom weet ik niet, en dat boeit me ook niet, maar blijkbaar heeft de lichtmeter toch wat moeite met de verminderde hoeveelheid licht die een ND-filter doorlaat. Daarbij! Waarom zou je aan de camera overlaten wat er precies moet gebeuren? jij bent het creatieve brein, niet de camera..
Zou u ons kunnen uitleggen wat een ND - filter nou precies inhoud?
ND staat voor Neutral Density en word ook vaak aangeduid als grijsfilter. Een perfect nd filter zou het licht onveranderd door moeten laten. Dat wil zeggen dat een nd-filter geen effecht zou mogen hebben op de kleuren.
Oh, wij bij ons was er wel kleur verschil, hoe zit dat dan?
Ja, jammer genoeg is dat niet altijd het geval. het ene nd- filter is het andere in ieder geval niet. en daarmee kan ik ook verklappen dat de prijs gelijk toeneemt aan de kwaliteit.