maandag 19 maart 2012

vooronderzoek

Wat is een ND filter?

Als je aan het fotograferen bent met een lange sluitertijd, daarvoor kan je het beste een ND filter gebruiken.
Je hebt verschillende ND filters je hebt hele donkere ND filters, maar ook lichtere filters die je voor je lens kan zetten. ND staat voor Neutral Density. Het wordt ook wel grijsfilter genoemd.
Een ND filter kan handig zijn als je langer een foto wilt belichten overdag. Als je dat doet zonder ND filter word je foto vaak over belicht.

Als je fotografeerd met een ND filter kan je het beste manueel fotograferen. Je camera zou het technische wel aan moeten kunnen om zelf de lichtmeting te doen als de filter voor de lens zit, maar vaak valt de foto dan te donker uit door de filter.

Stel hebben nu een filter met 10 stops.
Dat betekend bijvoorbeeld als je een landschap aan het fotograferen bent, en je lichtmeter geeft aan dat je 1/200 van een seconde nodig hebt om te belichten. Maar dat wil je niet, je wilt graag een foto met een lange sluitertijd maken. Dat draai je je ND filter op je lens. En je kan je foto dan 10 stops langer belichten zonder dat hij overbelicht of wit word.
Dus van 1/200 van een seconde kan je nu de foto maken met een sluitertijd van 5 seconde. 


Als je een filter koopt moet je goed opletten, je hebt veel filters dus veel verschillende merken. Ze verkopen filters met Optical Density daar worden de stops aangeduid met komma getallen, 0,3 is 1 stop 0,6 zijn 2 stops. En ga zo maar door. Je hebt ook nog Filter Factor daar worden de stops aangeduid met getallen voorbeeld: getal 2 = 1 stop getal 4=2 stops.

Er zijn twee systemen voor de NDfilter
de eerste is de schroef filter het voordeel daarvan is dat je ze gewoon op je lens kan draaien en je kan ze makkelijk combineren met andere filters. Ze zijn alleen wel redelijk duur en als je verschillende maten lenzen hebt is dat natuurlijk niet handig.
Je hebt ook de filterhoudersysteem het voordeel daarvan is dat het wat goedkoper is en hij past op verschillenden lensmaten en je hebt maar een houder nodig, het nadeel is wel dat deze veel gevoeliger zijn voor krassen en kunnen sneller breken.

Manon&Inge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten